Det är väldigt få, om några, som inte sitter framför en skärm hela eller delar av dagen. Då behöver du skaffa en skärm som är bra och passar din användning. Men hur hittar du egentligen den perfekta bildskärmen för dig?
Det finns många saker att tänka på när man ska välja en bildskärm och det finns nästan oändligt många skärmar att välja mellan. Som tur är kan vi hjälpa dig lite på vägen! Här är de fem viktigaste faktorerna du bör tänka på när du gör ditt val:
1. Ljuset i skärmen
De senaste åren har många lagt märke till det blå ljuset som används i de flesta moderna bildskärmarna. Detta ljus är så kraftfullt att det kan hämma produktionen av sömnhormonet melatonin, vilket i sin tur kan störa sömnmönstret. Vi rekommenderar att du väljer en skärm där du kan välja ett mjukare, gult ljus för de tillfällen du inte behöver full ljusstyrka. Det finns även skärmar med Low Blue Light-funktion, som skyddar dina ögon från det blå ljuset.
Som tur är kommer vissa skärmar idag med ganska avancerade ljussensorer, som automatiskt justerar ljusstyrkan utifrån hur mycket ljus omgivningen ger. För det första gör det ljuset starkare om solen kommer in genom fönstret bakom dig så att du fortfarande kan se vad som finns på skärmen, och för det andra gör det också att du inte behöver titta på en onödigt stark skärm där ljuset bländar när det är mörkare.
2. Tillräckligt hög upplösning
Att arbeta på en bildskärm med dålig upplösning är mycket påfrestande för ögonen. Du sitter lätt och kisar, vilket är påfrestande för ögonmusklerna. Det är tröttsamt och kan leda till huvudvärk. Hur bra upplösning du behöver beror naturligtvis på vilka uppgifter du ska lösa, men vi skulle aldrig rekommendera en skärm med något mindre än full HD-upplösning, alltså 1920 x 1080 pixlar. Om du ska göra tungt grafiskt eller visuellt arbete kan det bli nödvändigt att gå upp till 4K-upplösning.
3. Tänk på ergonomin
Stillasittande arbete och monoton synbelastning är två av de största riskfaktorerna för problem i muskler och skelett, huvudvärk och problem med sömn. Den statistiken är inte så rolig för oss som jobbar på kontor.
För att slippa anstränga nackmusklerna och anstränga överkroppen i onödan är det absolut nödvändigt att ha en bildskärm som du kan justera höjden på. Om du måste sitta med nacken ansträngd för att se skärmen ordentligt säger det sig självt att det så småningom kommer att ta ut sin rätt. Det är praktiskt att ha en tiltfunktion, så att du kan ställa in den så att dina ögon kan vila på skärmen medan nacken är avslappnad.
4. Hur många bildskärmar behöver du?
När vi arbetar med flera uppgifter samtidigt och växlar mellan program räcker det inte med en liten skärm. Eller, det är åtminstone inte särskilt effektivt. Många har därför med tiden installerat både två, tre och fyra skärmar på sin arbetsplats. Många är dock nu på väg tillbaka till en skärm, men i en lite annan variant.
Ultrabreda skärmar är i full fart in i våra kontor och hjärtan. En ultrabred skärm är en stor, ofta böjd, högupplåst skärm som avviker från det traditionella 16:9-formatet. Dessa låter dig samla alla program och uppgifter du hade spridda över flera skärmar, i en. Det gör att du inte behöver röra nacken lika mycket för att se hela skärmytan, och du slipper en hel del onödiga påfrestningar.
Dessutom behöver du inte dra muspekaren över hela skrivbordet för att ta dig från A till B. Mindre belastning på nacke, axlar och armar, förutom att göra dig mer effektiv!
5. Undvik att fylla skrivbordet med kablar kors och tvärs
Kablar är absolut nödvändiga för att all utrustning ska fungera, men hjälp, hur irriterande det kan vara. För det första är de alltid lite i vägen. För det andra får de skrivbordet att se rörigt ut. För det tredje - varför finns det så många olika, och vart är de egentligen på väg?
Lyckligtvis har någon uppfunnit något som heter USB-C. Den kan bära el, ljud OCH bild. Du kan med andra ord slänga HDMI, AUX, Displayport, RCA och DVI-D. Det enda du behöver göra först är att skaffa dig en bildskärm som fungerar som dockningsstation.
Det är mycket att ta ställning till och det kan vara lockande att bara välja en skärm som ser billig och bra ut. Ändå är det viktigt att komma ihåg att rätt bildskärm är en investering, och kan bidra till lägre sjukfrånvaro och bättre trivsel på jobbet.
Vill du att någon annan tar reda på vad du behöver och hittar bra bildskärmar för dig och ditt företag? Kontakta oss så hjälper vi dig!