FördelsprogramFördelsprogram
Tips och tricks för Google Chrome.

Tips & tricks för Google Chrome

Publicerad 22. aug 2023 14:58, uppdaterad 24. jan 2024 11:05

Google Chrome är den populäraste webbläsaren i Sverige, som används av ca 50% av oss när vi är online. Tar vi dessutom bort mobiler och surfplattor ur ekvationen och enbart fokuserar på användandet med dator så ligger Chrome uppåt 60-70%.

Vi kan diskutera om Googles Chrome är bättre än Apples Safari eller Microsoft Edge, men det är inte poängen här. Vi ska titta på tips och tricks som gör Chrome ännu bättre att jobba i för er som använder det.

För att Chrome ska fungera optimalt måste du logga in. Om du har en Gmail-adress har du även en inloggning till Google Chrome, eller så skapar du en ny.

Flera profiler

Chrome ger dig möjligheten att ha flera profiler att arbeta med. Kanske behöver du en för jobbet, en privat och kanske en för sekreterarrollen i bostadsrättsföreningen hemma? Delar du dator med en kollega? Eller jobbar du på flera datorer? Då är det smidigt med flera profiler.

Med flera profiler får du olika lösenords-samlingar, loggar och olika bokmärken för varje profil. Dessa följer sen med dig på olika enheter, så du kan fortsätta där du avslutade även om du är på din mobiltelefon, om du använder Chrome där.

För att skapa en ny profil trycker du på profilbilden uppe i högra hörnet i Chrome och väljer Lägg till.

Tryck lägg till för att skapa nytt konto

Inkognitoläge

Ibland kanske man inte vill att webbläsaren ska spara ens aktivitet av olika anledningar, kanske för att du har letat efter fina födelsedagspresenter till din partner eller inte vill att sajterna ska komma ihåg dig igen nästa gång. 

Hur som helst, du kan dölja dina spår med inkognitoläge. Du hittar den funktionen uppe till höger i Chrome på de tre prickarna till höger om profilbilden, eller om du högerklickar på symbolen för att starta Google Chrome, så kan du välja det även där.

Hur du väljer inkognitoläge

Eller, som du ser på bilden kan du trycka Ctrl+Shift+N på Windows eller Shift+Command+N på Mac. Då skapar Chrome ett nytt inkognitofönster för dig. 

Arbeta snabbare - använd adressfältet

Visste du att du direkt i sökfältet kan räkna ut lättare (och förmodligen svårare) beräkningar? Vad är tex 12% av 5849? Genom att skriva in detta i sökfältet så förstår Chrome och ger dig direkt svaret, skulle du även trycka Enter så tar den dig till uträkningen den gjort i miniräknaren.

Använd adressfältet för uträkningar

Det samma fungerar om du till exempel skulle vilja veta växelkursen just nu. Säg att du vill jämföra den svenska kronan mot den norska, så visar adressfältet det. Skulle du även trycka Enter så får du en mer utförlig kurs med historia från tidigare.

Använd adressfältet för valutakurser

Sen kan det strula lite i hur man skriver och svenska fungerar inte alltid optimalt för att Chrome ska förstå vilken typ av uträkning du vill ha. Men man får testa sig fram och förhoppningsvis blir detta bara bättre och bättre.

Markera text och sök i Google

Kanske stöter du på ord och uttryck som du vill veta mer om? Då är det bara att markera uttrycket, högerklicka och plötsligt kan du söka efter det i Google.

Sök på markerad text i Google

Du kan faktiskt också ta tag i den markerade texten och dra den till adressfältet och släppa, eftersom det i princip fungerar som ett Google-fönster.

Samla flikarna

Hur du väljer inkognitoläge

Under många år har vi kunnat arbeta med olika flikar. Det är skönt när man kanske vill undersöka flera saker samtidigt, eller hoppa från en uppgift och pausa från den för att börja på en annan. Dessutom kan det finnas många olika flikar för samma uppgift som i exemplet ovan. Då är det trevligt att kunna samla dem i en grupp, så att du kan hämta återgå till dem senare utan att de tar plats just nu.

När du väljer en flik som du vill gruppera så högerklickar du på den, och får då följande meny och trycker på Lägg till fliken i en ny grupp:

Hur du väljer inkognitoläge

Då får du möjligheten att välja ett namn på gruppen, och välja en färg på fliken så du lätt kan hålla isär och se vad som hör till vad:

Här väljer du namn och färg på gruppen

Sen är det bara att lägga till ytterligare flikar i samma grupp om man så vill. Sedan kan du enkelt trycka på fliken för gruppen (i detta fall den gråfärgade Komplett Företag) och få alla flikar att komprimeras till en flik, eller trycka på den igen för att få tillbaka alla i bredd. 

Läs en hemsida senare

Ofta kommer vi till en hemsida med mycket bra information eller intressanta saker som vi vill läsa senare. Då kan du använda dig utav läslistan i Chrome.

  1. Klicka på sidopanelen uppe till höger i Chrome (ikonen vänster om profilbilden).
  2. Välj läslistan.
  3. Klicka på Lägg till aktuell flik.

Hur du hittar sidopanel och läslistan

Därmed har du startat en lista över saker att gå igenom en annan gång när du har tid. 

Återställ en flik som du stängde av misstag

Många av oss använder öppna flikar ungefär som en att göra-lista. Men vad händer om du av misstag råkar stänger en flik? Du kanske inte kommer ihåg vad det handlade om eller vet vilken av flikarna du råkade stänga ner, vad den hade för namn, hemsida osv. Då finns det bara en sak att göra:

  • Ctrl + Shift + T för Windows
  • Command + Shift + T för Mac

Det kan vara en riktig "Lifesaver" ibland!