FördelsprogramFördelsprogram
Skydda dig mot blixtnedslag

Skydda dig, ditt och dina från blixtnedslag

Publicerad 14. jun 2023 15:30, uppdaterad 24. jan 2024 11:03

Snart börjar blixtsäsongen: Så här skyddar du din elektronik

Varje år bortåt sommaren när det blir varmt och fint väder kommer även åskovädren. Även om vi inte har åska på samma sätt och lika ofta som i t.ex. Amazonas, så sker det ändå, och då är det bra om vi är förberedda. Det finns många som genom åren fått sin IT-utrustning och hemelektronik förstörd på grund av åskan. Många av oss har för vana att de ska dra ur kontakten från TV:n, tvättmaskinen, kaffemaskinen och andra dyra elektroniska apparater när åskan närmar sig, men det är också lätt att glömma, eller att tänka att det inte kommer drabba just dig.

Med hjälp av överspänningsskydd och UPS kan man känna sig betydligt säkrare och det kan vara en väl värt investerad krona för att se till att t.ex. sommarkontoret inte drabbas.

Data utsatt för åska

Just nu finns det gigabyte med data som lagras på datorer utspridda runt om i landet. Många företag har fortsatt med hemmakontor efter pandemin och skickat hem IT-utrustningen med de anställda. Det är bara det att de har tänkt lite på säkerheten för denna data. 

Brandväggar och hackerattacker är en sak, men kortslutning på grund av blixtnedslag är en helt annan. De anställda kan ha installerat sig hemma med dator och skärm från sin arbetsgivare. Men är de skyddade lika bra hemma som på jobbet? Och vem står för räkningen om en olycka är framme och dyr IT-utrustning förstörs?

Sommaren är högsäsong för blixtnedslag

Låt oss titta på vad varje anställd kan göra. Det finns en rad åtgärder som kan vidtas för att begränsa skadorna och här bör alla agera snabbt eftersom säsongen för annalkande åskväder är juni, juli och augusti.

Naturligtvis måste man först och främst värna om liv och värderingar. Få människor dör av blixtnedslag. Blixtar kan dock orsaka bränder och förlust av stora mängder värde. I stor utsträckning är det också hemelektronik som drabbas.

Blixtnedslag är kraftfulla saker

Tänk bara på vad de anställda kan förlora om datorn går sönder - bokstavligen. Här är de lagrat stora mängder data och kanske inte allt finns i molnet som man tänkt sig. 

Hur är det med familjebilder, eller dokument och värdepapper som ingen vill förlora? Ett blixtnedslag kan ha en temperatur på upp till fem gånger solens yta (30 000 - 50 000 grader!) och en ström i genomsnitt på 20 000 ampere, men kan även vara upp mot 100 000 ampere, vissa mätningar säger ännu mer, vilket då inte är konstigt att det lätt kan börja brinna, eller att blixten lätt slår ut en dator som lämnas oskyddad inkopplad i uttaget med andra ord. Du kan läsa mer info om blixtar hos SMHI där vi hämtat informationen. 

Skydda värdefull utrustning med överspänningsskydd

Vår föreslagna lösning är att installera ett överspänningsskydd på hemmakontoret. Överspänningsskyddet fungerar på så sätt att det jämnar ut plötsliga förändringar i den elektriska spänningen och förhindrar därmed att elektroniken skadas. Det kan också vara smart att ha ett överspänningsskydd med batteribackup kopplat till både dator och modem så att du hinner spara innehållet du har på datorn innan strömmen går.

Goda råd vid åskväder

Skulle det väl braka loss ordentligt så har SMHI även några goda råd som vi delar med oss utav här. Du ska hålla dig borta från metalliska ledningar i huset som elektricitet och vattenledningar. Lägg dig inte i badet eller duscha, och om du ska ringa ett telefonsamtal, använd en mobiltelefon som inte är ansluten till laddaren. Om du är utomhus, sök inte skydd under stora träd, men var inte heller på öppet hav eller stora öppna slätter, speciellt inte med ett paraply eller en golfklubba i handen.

Vill du följa åskvädrets rörelser har SMHI en blixtradar för det. Ha en trygg och härlig sommar!