När du spenderar stora delar av dagen framför en bildskärm säger det sig självt att kvaliteten på skärmen är viktig. Du vet det här väl själv, men din chef kanske inte verkar lika övertygad om att det är värt att investera i en bättre skärm?
Alla regler har undantag. Det gäller även de som säger att kvalitet alltid kostar mer. I slutändan handlar det alltid om vilka funktioner du behöver och vilka behov som ska tillgodoses.
När du stirrar in i skärmen i timmar under dagen är det viktigt att skärmen gör detta så bekvämt som möjligt för dig. Så fort du blir medveten om vilka funktioner som underlättar din arbetsdag kan listan med krav på din drömskärm snabbt bli lång.
Priset på skärmen tenderar att öka proportionellt med listan över funktioner du ser att du behöver.
Här är några argument som du kan ta direkt till din chef för att förklara varför det lönar sig att investera i en skärm av kvalitet, det vill säga troligen en som ligger i en högre prisklass.
Paneler, bild, betraktningsvinkel och kontrast. Här finns ett direkt samband mellan pris och kvalitet. Bildskärmar i lågprissegmentet kommer att ha sämre paneler, ljuset är inte lika behagligt eller bra och bildkvaliteten är betydligt lägre än skärmar i ett högre prissegment.
Ergonomiska anpassningsmöjligheter. En skärm i en lägre prisklass kanske inte är justerbar i höjd, vinkel eller lutning. En dyrare skärm ger dig möjligheten att kontinuerligt justera skärmen som du vill. Detta är viktigt för att förebygga problem med rygg, nacke och axlar i det vardagliga arbetslivet där man har en ganska statiskt arbetsställning.
Garanti. Bildskärmar inom konsumentsegmentet har vanligtvis två års garanti medan professionella arbetsskärmar ofta kommer med tre års garanti som kan förlängas. Detta talar till förmån för de dyrare skärmarna, eftersom det blir lättare och billigare att byta ut skärmen eller delar av den om något skulle hända.
Design. Designen på en skärm är något man kanske inte tänker på förrän man sitter med en skärm som varken är praktiskt eller ser bra ut.
Skärmfäste. En solid bildskärm har ofta ett VESA-fäste (enligt nationell standard) som möjliggör enkel anslutning till ett bildskärmsstativ. När skärmen står på ett skärmstativ har du full flexibilitet och kan luta skärmen/skärmarna åt vilket håll du vill, dra den mot dig och trycka bort den. Skärmfästen/stativ är vanligtvis avsedda för en till fyra skärmar, men du får även sådana som rymmer mer, för de mer omfattande behoven.
Anslutningsmöjligheter. Ju fler anslutningsmöjligheter, desto större flexibilitet har du. Dyrare bildskärmar har ofta fler anslutningsmöjligheter. USB-C används flitigt nuförtiden och detta är en mer teknisk anslutning, som bland annat gör att du kan ladda din dator eller mobil via kabel direkt från skärmen. Det är också avsevärt enklare om någon annan behöver koppla upp sig mot din skärm för att visa något eller när man inte har någon fast kontorsplats på kontoret och alla byter platser och skärmar med varandra dagligen. När USB-C blir standard på alla skärmar öppnar det upp för möjligheten för alla att arbeta smidigt, utan fast plats.
Notera till exempel specifikationerna för denna 49" skärm från Samsung. Den är inte bara bredare än andra billigare skärmar, utan den har en USB-C anslutning för laddning av din bärbara dator och den kan justeras och lutas i många riktningar. Dessutom är bildupplevelsen helt fantastisk.
Kvalitet och pris hänger som nämnt ofta ihop och förutom priset på skärmen finns det andra moment som bör beaktas i den övergripande kalkylen. Om bildskärmen är av bra kvalitet och kommer med funktioner som gör att du kan justera den som du vill, är chansen stor att du kommer att arbeta mer effektivt och njuta av din arbetsplats bättre. Sådana vinster är svåra att översätta till kronor och ören, men det råder ingen tvekan om att det går i positiv riktning.