FördelsprogramFördelsprogram
Skärmen är den nya dockningsstationen - Läs mer om det här nedanför

Skärmen är den nya dockningsstationen

Publicerad 17. jun 2022 13:07, uppdaterad 15. feb 2024 10:41

Sedan 90-talet har dockningsstationen gett bärbara datoranvändare en stationär upplevelse. Det finns nu mycket som tyder på att det flertrådiga kabeltrasslet är på väg att dö ut och stanna kvar på Wikipedias lista över föråldrad teknik. Nu kan du koppla in de bärbara datorerna direkt i skärmarna och säga adjö till dockningen. När du räknar med det är det en bra investering. 

Den klassiska dockningsstationen

Även om dockningsstationen kan vara krånglig (särskilt efter uppdateringar av mjukvara och operativsystem) och ibland vägrar visa externa bildskärmar eller ladda, har dockningsstationen varit en oumbärlig följeslagare på de flesta arbetsplatser. 

Dockningen är i alla fall en mellanhand, och dess dagar är räknade, tack vare de skärmar som nu kommer in på marknaden. Det är nog estetikern i oss glada över. Vår interna IT-chef behöver dock andra argument. Här kommer några av dem:

Ladda datorn direkt i skärmen

De nya skärmarna låter dig ladda datorn direkt i skärmen och ersätter därmed en av dockningsstationens viktigaste roller: Strömförsörjningen. Många har redan bytt ut uttjänt IT-utrustning som tangentbord, möss, skrivare och mer därtill mot trådlösa varianter, som tidigare var kopplade till dockningen, men som nu pratar med den bärbara datorn via Bluetooth.

Clean Desk & Free seating

När skärmen är det enda dina kollegor behöver koppla upp sig till är företaget ett steg närmare en aktivitetsbaserad kontorslösning där du arbetar i ett öppet kontorslandskap utan fasta arbetsplatser (om så önskas). Färre kablar ger i alla fall en mer ordnad arbetsmiljö och enklare IT-introduktion av nyanställda - du kopplar bara datorn till bildskärmen och sedan är de igång. 

Sömlöst med större skärm

De nya skärmarna är vanligtvis 34" eller större, vilket gör skärm nummer två överflödig. En 49" skärm ger samma arbetsyta som två 27" bredvid varandra, men du slipper den irriterande ramen som ligger över mitten av arbetsytan. 

Många av de nya modellerna är böjda, och det finns många åsikter här. En böjd skärm kan till en början vara obekvämt, men är mer tilltalande för ögonen och ger en mer uppslukande upplevelse. (Tänk på att de som har två eller fler skärmar aldrig ställer upp dem rakt i en linje, utan i vinkel mot varandra för att uppnå samma effekt som en böjd skärm). På en 49" säger det sig självt att en böjd skärm gör det lättare att se innehållet. 

Flera källor på en skärm

Vill du ha flera källor på en skärm? Den här och andra större skärmar har ofta det inbyggt. Med stöd för PiP (picture in picture) och PbP (picture by picture) kan du organisera vad du vill se på din skärm - och var du vill ha det. Du kan exempelvis se ett webbseminarium eller annan video i en liten ruta medan du arbetar. Om du behöver använda två olika datorer eller system kan du också enkelt växla mellan dem. Med den inbyggda KVM-switchen (tangentbord, video och mus) kan du ha flera källor anslutna till samma skärm, och använda tangentbord och mus till olika datorer, så leta efter en skärm med inbyggd KVM.

Läs också: PC-skärmen kan ge dig sömnproblem.

Större skärm är ekonomiskt logiskt

En bra dockningsstation kostar runt 1500 kronor eller mer. Behöver du två bra 27" skärmar och en dockning hamnar det snabbt på 6-7 000 kronor, vilket är ungefär vad det kostar för en 49" skärm med inbyggd switch, som kostar runt 8 000 kr. Se gapet som en investering i medarbetarnas välbefinnande på arbetsplatsen och produktiviteten. Det blir också ett lägre behov av IT-stöd vid dockningsstationer som skapar anslutnings-, laddnings-, eller visningsproblem. Då drar du nog snabbt slutsatsen att det här är en logisk investering. 

Så säg adjö till dockningsstationen, dess dagar är räknande som vi ser det.

Du kan läsa allt om bildskärmar på vår samlingssida här: