FördelsprogramFördelsprogram
PC-skärmen kan ge dig sömnproblem

PC-skärmen kan ge dig sömnproblem

Publicerad 14. okt 2021 13:32, uppdaterad 18. mar 2024 09:46

Har du svårt att somna? Eller vaknar du kanske samtidigt som fåglarna tidigt om morgnarna utan att sedan kunna somna om? Kärnan i problemet kan finnas precis framför dig.

Zzzzzz

Som den legendariska författaren Jojo Jensen i Dirt Farmer Wisdom skrev: ”Without enough sleep, we all become tall two-year-olds.” Där vill vi inte hamna, eller hur?

Det kan finnas många orsaker till att vi inte får tillräckligt med sömn. En av dessa kan vara skärmen som du dagligen sitter flera timmar vid. Det finns en del saker du kan göra åt detta – men låt oss först prata om mörkrets hormon.

Mörkrets hormon

Sömnhormonet melatonin produceras i hjärnan och gör att vi känner oss trötta och sömniga. Melatonin omtalas som mörkrets hormon och varierar under dagen, men det är när vi utsätts för mörker som kroppen börjar producera hormonet.

Då produktionen av melatonin kraftigt hämmas av ljus, kan exponering av en viss typ av ljus om kvällarna lura kroppen att tro att det fortfarande är dag. Detta leder i sin tur till att melatoninproduktionen inte utsöndras som vanligt.

Forskning.no skriver om en studie där man undersökte två grupper som båda skulle läsa på under en kväll. En grupp läste en vanlig bok, en annan på en surfplatta. Gruppen som läste på en surfplatta tillbringade 10 minuter extra för att försöka somna och de var inte lika trötta i jämförelse med bokläsarna. De producerade mindre melatonin och var tröttare morgonen därpå.

Användbara skärmtips för bättre sömn

Om du vill vara säker på att du tar vara på din sömn så gott du kan bör du ha följande faktorer i åtanke när du väljer skärm och arbetsinställningar:

• Filtrerar skärmen bort det blå ljuset? De flesta mobiltelefoner i dag ger dig möjligheten att ställa in skärmen på nattläge, så att skärmen får en mer gulaktig ton i stället för den blåvita. Det gula ljuset är mer skonsamt för dina ögon än det blåvita, särskilt mot slutet av dagen och när man ska sova. Det många inte vet är att denna funktion även bör vara påslagen på datorskärmen, som man ju arbetar flera timmar framför varje dag.

• Har skärmen flimmerfritt ljus? Flimmerfritt ljus är ett jämnare sätt att distribuera ljuset från den bakre delen av skärmen och vidare ut till dig på, vilket gör det mer behagligt för ögonen när du tittar på skärmen. Säkerställ därför att skärmen har flimmerfritt ljus. Detta är inget du kan se med blotta ögat, men ska anges i de tekniska produktspecifikationerna.

• Har skärmen en low blue light-funktion? Förr i tiden använde man glasögon för att filtrera bort det blå ljuset från skärmarna, men nu kan du få detta som en inbyggd funktion i skärmen. Detta kallas low blue light, och är mycket fördelaktig för dina ögons hälsa.

• Kan skärmen justeras? Om inte riskerar du att bli stel i nacken. Det kan i sin tur göra det svårare att hitta en bra sovställning, som kan medföra sömnproblem. Ju mer flexibel din skärm är, desto enklare är det att hitta en behaglig sittställning. Skärmen bör vara i ögonhöjd, så att du inte sitter med lutad nacke och uppdragna axlar.

• Har skärmen tillräckligt hög upplösning? För dålig upplösning kan göra att du sitter och kisar med ögonen. När ögonmuskulaturen ansträngs kan det leda till huvudvärk som i sin tur kan göra att sömnen blir lidande.

Ser du till att så många av dessa punkter som möjligt finns med i produktspecifikationerna för din nya dator, har du alla förutsättningar för att få en förbättrad sömn.

Funderar du förresten på hur mycket sömn du behöver per dygn, har National Sleep Foundation framställt följande riktlinjer:

Åldersgrupp

Sömnbehov per dygn

Nyfödda (0–3 månader) 

14–17 timmar

Spädbarn (4–11 månader)

12–15 timmar

Småbarn (1–2 år) 

11–14 timmar

Förskolebarn (3–5 år)

10–13 timmar

Skolbarn (6–13 år)

9–11 timmar

Tonåringar (14–17 år)

8–10 timmar

Unga vuxna (18–25 år)

7–9 timmar

Vuxna (26–64 år)

7–9 timmar

Äldre (65 år+)

7–8 timmar

 

Ett sista tips! Den kanske största sömntjuven av alla är väl ändå mobiltelefonen. Oavsett om du har iPhone eller Android har du möjlighet att ställa in nattläge på mobilen (från blåvitt till ett gulaktigt, avslappnande ljus), antingen manuellt eller automatiskt på ett bestämt klockslag.

Sov gott!