De är lika som bär, men trots det så olika. Den ena är dubbelt så snabb som den andra. I denna artikel redogör vi för skillnaderna mellan Thunderbolt och USB-C 3.2.
Thunderbolt 3 är utvecklad av Apple och Intel, vars enda yttre kännetecken är att kontakt och port är märkta med en blixt-logotyp. Thunderbolt går upp till 40 Gbps (Gigabit per sekund), till skillnad mot USB-C 3.2, som går i 10 Gbps (Gen 2) eller 20 Gbps (2x2).
Så länge kontakten passar i porten kan du använda dem tillsammans. Den nyare versionen av USB eller Thunderbolt är kompatibla med de tidigare, och Thunderbolt kan göra allt det som USB-C 3.2 kan – men inte tvärtom.
Mer om detta ska vi strax berätta, men först kommer lite bakgrundshistorik.
USB och Thunderbolt - Bakgrund
USB (Universal Serial Bus) är en industristandard för kablar och kontakter som kopplar samman datorer. USB specificerades under början av 1990-talet och de första USB 1.1-enheterna lanserades på marknaden 1998. Den maximala hastigheten för dataöverföring låg då på 12 megabit per sekund.
År 2000 lanserades USB 2.0. Med en USB 2.0-kabel kan du överföra data mellan enheter med en hastighet på 60 MBps (megabyte per sekund), vilket motsvarar 480 Mbps (megabit per sekund).
USB 3.0 kom först 2011, med en kapacitet på 5 Gbps. Två år senare lanserades USB 3.1 (som nu kallas USB 3.2) med en hastighet på hela 10 Gbps, som i nästa generation (Gen 2x2) höjdes till 20 Gbps (USB 3.2 SuperSpeed).
USB-kontakter som används idag.
USB typ A är välkänd för de flesta och används fortfarande. USB typ C är den vändbara kontakten som både Thunderbolt och USB-C 3.2 har.
Thunderbolt lanserades 2011, tätt följt av Thunderbolt 2 som i Apples datorer dök upp med en hastighet på 20 Gbps 2013. Dessa med stöd från Mini Display-porten. Thunderbolt 3 lanserades 2015 med USB-C som kontakt.
Så vad är egentligen skillnaderna på Thunderbolt 3 och USB-C 3.2?
Du kan ansluta en Thunderbolt 3-kabel till en USB-C 3.2-port och vice versa, men det kommer att begränsa prestanda och kapacitet. Nedan listar vi de styrkor som Thunderbolt besitter:
- Dataöverföring: 40 Gbps med Thunderbolt, 10 Gbps med USB-C.
- Ljud och bild: Thunderbolt 3 kan visa en film på två 4K-skärmar eller en 5K-skärm, medan USB-C endast kan visa på en 4K-skärm.
- ”Single cable docking”/seriekoppling: Du kan serieansluta upp till sex enheter med Thunderbolt (datorer, hårddiskar, grafikkort osv.) Även om en USB-C skärm kan användas som en ”hub” är det inte möjligt att serieansluta på samma sätt.
Ladda datorn medan den är ansluten till skärmen
Det som är särskilt trevligt med USB-C är att man inte behöver koppla in laddningskabeln när man är ansluten till skärmen med USB-C utan den den kopplar så att du får bilden och strömmen!
USB-C kommer med 40 eller 60 watts effekt. Vid 40W kan kabeln skicka ström till datorn och hålla batteriet på en stadig nivå vid liv, men det krävs 60W för att datorn också ska ladda, alltså gå plus på strömmen utöver det den gör av med.
Thunderbolt 4 och USB4
Det är troligtvis bara inom IT-branschen som uppföljaren är bättre än originalet, något som vi verkligen kan glädjas åt. USB4 till exempel, som färdigställdes 2019 och som är lika snabb som Thunderbolt 3 med sina 40 Gbps, det vill säga en överföring på 5 GB data per sekund. USB4 utlovar förutom det även en rad egenskaper och förbättringar, bland annat snabbare överföringshastighet, bättre hantering av videobandbredd och optimal kompabilitet med Thunderbolt 3.
Här kan du se vårt breda sortiment av USB och Thunderbolt-kablar.